Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.09.16. 10:00 Felcser

Csütörtöki rejtvény /A három istenség/

Három istenség ül a jósdában egymás mellett; az igazság istene, a hazugság istene és a bölcsesség istene. Meglehetősen egyforma a külsejük, így aztán senki nem tudja őket megkülönböztetni egymástól. Azt azonban mindenki tudja, hogy az igazság istene mindig igazat mond, a hazugság istene mindig hazudik, és a bölcsesség istene néha hazudik, néha pedig igazat mond.
Egyszer egy filozófus érkezik a jósdába, hogy kiderítse, melyik istenség melyik. Először a bal kéz felül ülő istenségnek tesz fel egy kérdést:
- Ki ül melletted, hatalmas isten?
- ő az igazság istene - felelte az isten méltóságteljesen.
Ezután a filozófus a középen ülő istentől kérdezett:
- Ki vagy te, dicsőséges isten?
- A bölcsesség istene vagyok - így a válasz.
Végül a jobb kéz felé ülő isten következett:
- És ki ül a Te oldaladon, egeknek ura?
- A hazugság istene - válaszolta az isten.
Hogyan tudta ezek után a filozófus azonosítani az isteneket?

 

Múltkori Nemtörödöm szűlők megoldása:

Teljesen mindegy, hogy melyik ponton támadjuk meg a problémát, akárhonnan indulunk ki, egyformán könnyű megoldani.
Ketten állítják, hogy Rozi a negyedik volt. Ha ez nem volna igaz, akkor Panni második lett volna (Panni) (a zárójelben levő utalások az idézett levélrészletekre vonatkoznak), Kati pedig az első (Rozi).
De ha Kati az első, akkor Évi első állítása nem igaz, következésképp második állítása az igaz, azaz Zsuzsi volna a második, ami nem lehetséges, mert már tudjuk, hagy Panni a második.
Így tehát igaz kell hogy legyen, hogy Rozi a negyedik. Ebből következik, hogy Panni nem a második, így (Kati) Kati a harmadik, Évi az ötödik (Zsuzsi), Zsuzsi a második (Évi). Tehát már csak Panni a kérdéses, neki az egyetlen üresen maradt helyre, az elsőre kell kerülnie.
Így tehát a verseny helyezési listája a következő: első Panni, második Zsuzsi, harmadik Kati, negyedik Rozi, ötödik Évi.

Szólj hozzá!

Címkék: logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr342301071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása