Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.08.12. 10:00 Felcser

Csütörtöki rejtvény /Nemtörődöm szülűk/

Végre mind az öten - Kati, Évi, Zsuzsi, Panni és Rozi - túl voltak a pingpongversenyen. Szüleik azonban - gondolták a lányok - nem törődtek eleget ezzel a nagy eseménnyel. Ezért megállapodtak, hogy mindenki csak féligazságot ír haza levelében, azaz egy igaz és egy nem igaz hírt, így büntetik a nemtörődöm szülőket. Nézzük csak, mit írtak a versenyre vonatkozóan leveleikben: Kati Panni a versenyen második lett Sajnos én csak harmadik lettem. Évi Örömmel írom nektek, hogy első lettem, Zsuzsi pedig a második. Zsuzsi Harmadik lettem, Évinek csak az utolsó hely jutott. Panni A második helyen kötöttem ki. Rozi lecsúszott a negyedik helyre. Rozi Negyedik lettem. De jó Katinak, ő lett az első.
Vajon ki hányadik lett a valóságban?

 


Múltheti rejtvényünk Vendégségben megoldása:

I. A vendéglátó tanár vörös hajú, felesége szőke (a, b, i).
II. A társaságnak egy fekete hajú mérnök tagja az, aki ezen az estén (az orvos házaspáron kívül) nem mond igazat (h, j, I).
III. A tanár tehát igazat mond: a tanár szőke hajú felesége Piri (II, g).
IV Piri nem hazudhat, tehát a másik két asszony hajszíne ugyanaz, vagy mindkettő fekete, vagy mindkettő barna (I, II, III, f).
V Pál semmiképp sem mondhat igazat, mert ha igazat mondana, akkor csak mérnök lehetne, de akkor barna hajú a felesége, a másik mérnök sem hazudhatna, ami ellentmond II-nek (I, II, III, j).
VI. Pál tehát a nem igazat mondó barna hajú orvos, és felesége fekete hajú (V és IV),
VII. Tehát Tamás a barna hajú igazat mondó mérnök, akinek felesége Dóra, a fekete hajú igazat nem mondó mérnök (II, VI, IV, II).
VIII. A tanár neve tehát Sándor (c, VI. VII), az orvos felesége pedig Ella (c, III, VII).
Összefoglalva: a vörös hajú tanár Sándor, szőke hajú felesége Piri. A barna hajú mérnök Tamás, fekete hajú felesége Dóra, a barna hajú orvos Pál, fekete hajú felesége Ella.

Szólj hozzá!

Címkék: logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr832216464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása