Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.07.01. 10:00 Felcser

Csütörtöki rejtvény /Fehérek és feketék/

Kakaó-szigeten kétféle náció lakik, fehérek és feketék. A fehérek is már oly régen laknak a szigeten, hogy kívülálló nem is tudja a fehéreket és feketéket színükről megkülönböztetni. Csak egy jellembeli tulajdonságuk különbözteti meg őket: a feketék mindig igazat mondanak, s a fehérek mindig hazudnak.


Történt egyszer, hogy egy kutató vetődött a Kakaó-szigetre. A kutató nem ismerte nyelvüket, de egy keveset tudott szokásaikról. Megérkezésekor három szigetlakó jelentkezett nála, a szolgálatába szerettek volna lépni. Kettő közülük törte valamennyire a kutató anyanyelvét. A kutató természetesen csak fekete szolgát akart felvenni, ezért megkérdezte az egyiket, Ablt:


- Abl, te fehér vagy fekete vagy?
- Bhio, fa kútja marjion - volt a válasz.
- Na ebből egy szót sem értettem. Meg tudnád mondani. Bislu, hogy mit mondott Abl?
- Abl azt mondani, hogy ő fehér - válaszolta Bislu.
- S szerinted, Cacil?
- Abl azt mondani, hogy ő fekete - válaszolta Cacil.
El tudjuk dönteni, hogy Bislu és Cacil fehér vagy fekete?

 


Múlt heti rejtvény, Logikai gyakorlat kérdés megoldása:

A második és harmadik állítás lehet egyszerre igaz, de nem lehet mindkettő hamis. Az első és második állítás lehet mindkettő hamis, de nem lehet mindkettő igaz.

Szólj hozzá!

Címkék: csütörtök logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr692122566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása