Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.06.24. 10:00 Felcser

Csütörtöki rejtvény /Logikai gyakorlat/

A következő állítások egyike okvetlenül igaz:
1. Shakespeare minden színdarabját Bacon írta;
2. Shakespeare-nek több darabját, de nem mindet Bacon írta;
3. Shakespeare-nek több darabját nem Bacon írta.


Mi nem tudjuk - s talán soha nem is fogjuk biztosan megtudni -‚ melyik állítás igaz a fentiek közül, és melyik nem. Van azonban a fenti három között két olyan állítás, amely mindkettő lehet igaz, de nem lehet mindkettő egyszerre hamis.


Amellett van köztük két olyan állítás is, amelyek lehetnek egyszerre hamisak, de egyszerre igazak nem. Melyik két-két állítás ez?

 


Múlt heti rejtvény, A bersaidi helyőrség kérdés megoldása:

Világos, hogy minden tisztnek két sógora van. Következésképp semelyik tiszt felesége sem nővére a nővére férjének. Tehát a tisztek elhelyezhetők ciklikus sorrendben úgy, hogy minden tisztnek a két sógora a két oldalán legyen.

Jelöljük őket A, B, C, D és E-vel, s legyen A Smith. Mivel hárman szolgáltak  Franciaországban, s a másik kettő nem, Peter C vagy D kell, hogy legyen. Legyen Peter C, következésképp A és C nem szolgált Franciaországban, és B az ezredes. Továbbá, B, C és D Palesztinában szolgált.

Ebből adódik, hogy a hadnagy A vagy E, és Olaf E. Vagy C és D, vagy C és B nem szolgált Kínában, így A, E és B vagy A, E és D szolgált Kínában, és mivel mi tudjuk, hagy B sohasem volt Kínában, adódik, hogy A, E és D volt ott, s hogy E az alezredes.

Így a hadnagy A. Továbbá A, B és C Gallipoliban szolgált, és E nem. Tudjuk, hagy a kapitány nem szolgált Gallipoliban, s így nem lehet E, tehát D. Így tehát C csak az őrnagy lehet. Mivel a tisztek közül legalább az egyik magasabb rangú, mint Dugas, így Dugas nem lehet B, tehát D kell, hogy legyen, és Brown B. Összefoglalva a fentieket:

rang név feleség leánykori neve
 hadnagy  Smith  Brown vagy Olaf
 ezredes  Brown  Peter vagy Smith
 őrnagy  Peter  Dugas vagy Brown
 százados  Dugas  Olaf vagy Peter
 alezredes  Olaf  Smith vagy Dugas


Láthatjuk, hogy a tisztek nevét és rangját pontosan egyeztetni lehet, de feleségük leánykori nevére kétféle lehetőség van.

Szólj hozzá!

Címkék: csütörtök logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr82105863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása