Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.11.11. 12:02 Felcser

Csütörtöki rejtvény: Ki a pilóta?

Vezetsz egy repülőgépet. Benne ül Alain Delon, Claudia Schiffer, Bo Derek, Marcello Mastroianni, Ford Fairlane, Niki Lauda, Kovács János cipőfelsőrész-készítő, Nagy István repülőgép-szerelő, Kiss Mária ápolónő, valamint Szabó Piroska tolmács.
Vajon mi lehet a pilóta neve?

 

Múltheti relytvényünk Áramszünet Mackóéknál megoldás:

Mackó Papa fogyasztása legyen a továbbiakban P, a mamáé M, Lackóé L.
A kiinduló feltételek: P > M > L > 0 és P + M + L <= 10.
1) 4 < P < 7. [P = 7-nél papa tudta volna, hogy nem marad méz (7-2-1), P = 4 és 3 esetén biztosan marad méz, (4-3-2, 4-3-1, 4-2-1, 3-2-1), a többi eset nem felel meg a feltételeknek].
2) Ezt mama is tudja. Mivel azt nem tudja, maradt-e még méz, számunkra 2 < M < 4 à M = 3 adódik [M = 2 esetén biztosan marad, 4 esetén biztosan nem, mert minkét esetben csak L= 1 elégíti ki a feltételeket.]
3) Ezt Lackó is tudja. Ha mármost L = 2 lenne (ez csak 5-3-2 esetén fordulhat elő), tudná, hogy nem maradt méz. Tehát L = 1.
4) Most már Papa is tudja, hogy M = 3 és L = 1. Tehát, ha P = 5, maradt méz, ha P = 6, akkor nem. Ezt csak ő tudja, sem mama, sem Lackó, sem mi.



 

Szólj hozzá!

Címkék: logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr752441417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása