Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.06.17. 10:00 Felcser

Csütörtöki rejtvény /A bersaidi helyőrség/

A bersaidi helyőrségben öt tiszt szolgál: egy hadnagy; egy százados, egy őrnagy egy alezredes és egy ezredes. A tisztek neve: Brown, Smith, Dugas, Peter és Olaf. Mindegyiküknek egyetlen nőtestvére van, s mindegyikük valamelyik bajtársának nőtestvérét vette feleségül. Dugasnak legalább egyik sógora magasabb rangú, mint ő. A következőket sikerült eddigi szolgálati helyükről megtudni:

Smith mindkét sógora szolgált Franciaországban, s ugyanígy Peteréi is, de az ezredes egyik sógoráról sem mondhatjuk ezt el.
A százados meg nem szolgált Gallipoliban.
Peter Palesztinában szolgált mindkét sógorával; a hadnagy még nem volt ott.
Az alezredes mindkét sógorával együtt már volt Kínában, Peter csak egyik sógorával volt Kínában.
Az ezredes mindkét sógorával szolgált Gallipoliban, de Kínában még nem volt.
Olaf sem Gallipoliban, sem Kínában nem szolgált még.

Melyik tisztet hogy hívják?

 


Múlt heti rejtvény, Protagorász tanítása kérdés megoldása:

Protagorász mellett így érvelhetünk: ha megnyeri a pert, akkor a bírósági döntés értelmében megkapja a pénzét, ha pedig elveszti a pert, akkor tanítványa megnyerte első perét, így szerződésük értelmében fizetnie kell.
A tanítvány viszont így okoskodott: ha megnyerem a pert, akkor a bírósági döntés értelmében nem fizetek, ha pedig elveszítem, akkor szerződésünk értelmében nem kell fizetnem.
A gondolkodás kétfélesége természetesen abból adódik, hogy mindketten a bíróság ítélete és a szerződési megállapodás közül esetenként a kedvezőt választják ki. Ha pl.  megállapodunk abban, hogy mindenképp a bíróság ítélete a döntő, akkor természetesen ezek a lehetőségek elesnek.

Szólj hozzá!

Címkék: csütörtök logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr172086687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása