Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.03.25. 08:00 Felcser

Csütörtöki rejtvény /Banán vagy narancs?/

A csodakert fáin 25 banán és 30 narancs van. Egy-egy alkalommal két gyümölcsöt veszünk le: ha egyformákat vettünk le, akkor egy narancs nő helyettük; ha különbözőket vettünk le, akkor egy banán nő. Utolsónak milyen gyümölcs marad?
 


Múltheti rejtvény, Bölcsek kérdés megoldása:

A három bölcs, amikor meglátták egymást, nevetni kezdenek. mivel látják egymáson a piros karikákat. Mindegyikük azt gondolja, hogy rajta nincs karika, és az egyikük akkor hagyja abba a nevetést, amikor rájön, hogy rajta is van. Erre a következőképp jöhet rá: jelöljük a bölcseket számokkal, 1, 2 és 3. Képzeljük magunkat a 3. bölcs helyébe! Azt gondolom, hogy rajtam nincs karika. Ezért azt gondolom, hogy a 2. bölcs az 1. bölcsön nevet, és viszont. Most én, mint 3. bölcs elképzelem, hogy én vagyok a 2. bölcs. Ekkor a 3. bölcsön nem látok karikát, az elsőn viszont igen, valamint feltételezem, hogy rajtam nincs karika. De ekkor min nevet az 1. bölcs? A 2. bölcsnek tehát rá kell jönnie. hogy őrajta van karika, és ekkor abbahagyná a nevetést - mindezt a 3. bölcs gondolja így végig. Mivel a 3. bölcs joggal feltételezi, hogy a 2. bölcs is okos, és mindezt így végig tudja gondolni (hiszen ezért bölcs), abba fogja hagyni a nevetést, mivel a 2. bölcs nem hagyja abba, ebből rájön, hogy rajta is kell lennie egy karikának.
 

Szólj hozzá!

Címkék: logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr891843246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása