Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2012.02.24. 15:42 Felcser

Megoldod 10 perc alatt?

 Mint a rejtvényeket általában egy bizonyos idő alatt meg lehet őket oldani. Kinek több, kinek kevesebb idő alatt siker. Ennek a rejtvénynek a megfejtése 10 percet vesz igénybe az átlag ember számára. Arra vagyunk kíváncsiak neked mennyi idő alatt sikerül.

Jobb vagy az átlagnál?  Próbáld ki!

 

A Balatonnál öt fiatal verődik össze: egy magyar, egy lengyel, egy finn, egy svéd és egy német. Érdekességként azonnal megállapítják, hogy mindegyikük tud egy vagy több idegen nyelvet, de csakis olyat, amely valamelyiküknek anyanyelve. Ennek ellenére kissé nehezen indul a társalgás, mert kiderült: nincs olyan nyelv, amelyen mind az öten tudnának. Igaz viszont, hogy bármelyikük bármelyikükkel tud valamilyen nyelven beszélni, és ezek között a közös nyelvek között mind az ötüknek az anyanyelve szerepel. A nyelvismereteket összeszámolva megállapították, hogy öten átlag 2-2 idegen nyelvet tudnak. A magyar is, a lengyel is 3-3 idegen nyelvet tud. Amikor a svéd elment fürdeni, a többi négy már rögtön "megtalálta a közös nyelvet" - egy olyat, amelyen mind a négyen értettek. Hasonló helyzet állt elő akkor is, amikor a svéd visszajött, de a finn csónakázni ment. Ahhoz viszont, hogy svédül társaloghassanak egymással , már kettőnek kellett volna távoznia közülük. Finnül is, lengyelül is összesen ketten tudnak. A lengyel és a finn két nyelven tud beszélni egymással, a német azonban nem tartozik ezek közé. A magyar és a svéd csak egy közös nyelvet ismer. Ezek alapján állapítsuk meg, melyikük milyen idegen nyelven beszél!

 

A megoldás akkor jó, ha minden állítás igaz, de ha nem vagy biztos írj a netavision@gmail.com címre és elárulom.

Szólj hozzá!

Címkék: unalom logika talalos kerdes


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr874192384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása