Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2012.02.23. 15:00 Felcser

Áram nélküli játékok

Ha elmegy az áram vagy nincs épp internet, akkor ezt a posztot te nem tudjátok elolvasni. De mivel te most ezt olvasod, biztos van áramod és interneted. A bemutatott játékok a régikor szülöttei, amikor még nem volt elektromosság. Ezek a játékok sokkal jobban megmozgatták az akkori emberek agyát, mint a maiak, melyek inkább ellentétes hatást érnek el. Használatukhoz, először is elő kell venni a jó öreg emlékező képességünket, hogy amikor nincs áram feltudjuk idézni ezeket az egyszerű játékokat. Nem lesz szükség drága eszközökre és bárhol játszhatóak, csak egy- egy toll és papírla van szükség.

 

1. Mi fér egy verébbe? ( azaz: egy szóból hány szó ?)
Feladat: pl. a veréb szó betűiből ki tud több új szót alkotni, részben vagy teljesen felhasználva őket. Egy betű egy szóban csak egyszer szerepelhet ( kivéve, ha az alapszóban is többször van meg )
Mi legyen az alapszó? Lehet bármilyen ötbetűs szó ( akár több betűből is állhat) újságból, könyvből , emlékezetből. Ráböksz egy szóra és már kezdődhet is a játék.

 

2. Igésített testrészek
A játék megtalálható Karinthy Nyelvelés című kötetében. Olyan igéket kell keresni, amelyek valamilyen testrész nevéből származnak. Vigyázz, igéket gyűjts-tehát MIT CSINÁL!- Ha a test kívülről látható részei " elfogynának" a játék folyamán, gondolkozz azon, milyen szervek találhatók a test belsejében.
Íme néhány példa:Szem- szemel, szemez ....nyak -nyakal

 

3. ókori lelet:)
Arany János is sokszor játszott szójátékot. Latinnak tűnő szöveget olvashatsz az ő gyűjteményében: Tona ludatus, vis saus megatus. Olvasd ki hangosan és többször. Mi ez a tona ludatus? TÓN A LÚD ÁTÚSZ, VISSZAÚSZ, MEG ÁTÚSZ

 

4.Játék -ka -ke végű szavakkal
A kérdésekre csak olyan szavakkal válaszolhatsz, amelyek -ka vagy -ke végződést kapnak. Pl. Melyik betűből lesz varangy? ..... béka
a, Melyik az a szó, amelyik végén -ka áll és vízimadár költőhelye?
b, Melyik az a vízinövény , amiből egyenes szárnyú rovar lesz
c, Melyik az a retesz, amelyikből börtönhelyiség lesz?
d, Melyik testrészből lesz vasúti helyiség?
e, Melyik építményből lesz sok vadállat?
f, Melyik személyesnévmásból lesz sporteszköz?

káka, sáska, zárka,fülke, falka, teke

 

5. Szólánc
Hosszú ideig játszható kicsikkel, nagyokkal egyaránt Mindig olyan szót kell mondani, ami olyan betűvel ! ( könnyítve: hanggal) kezdődik, ahogy az előző végződik
pl - som-mosoly-lyukasztó-óriás-sivatag-

 

6. És az én kedvencem: Ország város ....
Valaki a játékosok közül mondja magában az ábécét, valamikor megállítjuk, amelyik betűnél tart, mindenkinek azzal kezdődő szavakat kell írni a következő témákban: Ország, Város, fiú, lány, állat, foglalkozás, növény, folyó, híres ember ... szabadon folytatható.

Szólj hozzá!

Címkék: játék unalom


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr34175991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása