Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.10.14. 10:32 Felcser

Csütörtöki rejtvény: Álombéli élet

Van egy sziget, melyen az emberek, amikor alszanak. teljesen életszerű álmokat élnek át. Ráadásul álombeli életük éppúgy folytatódik éjszakáról éjszakára, mint a nappali életük napról napra. Ezen a szigeten kétfajta ember él. Az egyik nappali típusú, a másik éjszakai. A nappali lakosokat az jellemzi, hogy minden, amit ébren hisznek, az igaz, és minden, amit álmukban hisznek, az hamis. Az éjszakai lakosoknál ez pont fordítva van, minden, amit álmukban hisznek, az igaz, és minden, amit ébren hisznek, az hamis.

Egyszer a következő rejtvényt adtam fel egy barátomnak erről a szigetről:
„Egy lakos egyszer azt hitte, hogy ő nappali típusú, és ébren van. Miféle volt az illető?”
A barátom gondolkodott egy darabig, aztán közölte, hogy ennyi információból ezt nem tudja eldönteni, és megkérdezte: „Te tudod, hogy milyen típusú volt az illető, és hogy ébren volt-e vagy aludt?”
„Persze. Tudom, hogy milyen típusú, és azt is, hogy ébren volt-e vagy sem” - feleltem.
Ekkor a barátom a követkőt kérdezte: „Ki lehetne deríteni, hogy az illető ébren volt vagy aludt, ha elárulnád, hogy nappali vagy éjszakai típusú?”
Megválaszoltam a kérdését (igennel vagy nemmel), és a barátom már könnyedén megoldotta a rejtvényt.
A kérdés ezek után: nappali vagy éjszakai típusú az illető, és ébren volt-e, vagy aludt?

 

Előző heti rejtvényünk a Fura Feri napjai megoldása:
Ez nem lehet igaz állítás, mert akkor két egymás utáni napon mondana igazat. Tehát ezt egy hazudós napján mondta, s a következő napnak is hazudósnak kell lennie, így csak szombaton mondhatta.

Szólj hozzá!

Címkék: logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr862370741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása