Unaloműzés

Várjuk minden olyan beküldéseiteket a netavision@gmail.com címre, melyek az unalom elleni hasznos elfoglaltságot tud nyújtani, vagy épp kihívás elé állítja az elménket.

Ne maradj le!

2010.06.03. 10:00 Felcser

Csütörtöki rejtvény /A szabadulás reménye/

A szabadulás reménye

Rabságban szenvedünk a szultán udvarában. A következő ajánlatot teszi a szultán: választanunk kell két ajtó közül. Az egyik mögött a szabadság, a másik mögött két éhes oroszlán vár. Egyet kérdezhetünk a őröktől az ajtókkal kapcsolatban, és utána döntenünk kell. Egy bökkenő azért van. Az egyik őr mindig hazudik, a másik mindig igazat mond, de nem tudjuk, melyik-melyik. Mit kérdezzünk az egyik őrtől, hogy lehetőleg ép bőrrel megússzuk?

 


Múlt heti rejtvény, Lovag a pácban kérdés megoldása:

A lovag tudja a három osztó összegét, mégsem tudja eldönteni. hány évesek a kisfiúk. Ez csak úgy lehetséges, ha több variáció is kiad egy bizonyos összeget. Lássunk egy példát:

1 + 1 + 36 = 38 (a 38 másképp nem hozható ki)

1 + 2 + 18 (a 21 is csak egyféleképpen állítható elő) stb.

Egyetlen olyan összeg van, ami többféleképpen állítható elő, nevezetesen, amikor a fiúk életkorának összege 13. A két eset: 1, 6, 6 és 2, 2, 9. Itt tudjuk felhasználni a harmadik információt: „a legfiatalabb fiú”. Mivel második esetben az ikrek között nem teszek különbséget, ezért csak az 1, 6 ‚6 jöhet szóba. A legfiatalabb fiú tehát 1 éves, és egy 6 éves ikerpár a másik két fiú.

 

Szólj hozzá!

Címkék: logika


A bejegyzés trackback címe:

https://unalomuzes.blog.hu/api/trackback/id/tr451952283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása